10 Motive pentru care restricțiile alimentare din Vechiul Testament sunt încă valabile

10 Motive pentru care restricțiile alimentare din Vechiul Testament sunt valabile și Astăzi

Cele mai multe religii Creștine din ziua de astăzi învață că nu este necesar să luăm în considerare restricțiile alimentare scrise în Vechiul Testament. Ei spun că nu mai există niciun fel de animal necurat pentru că Isus le-a curățit și nu fac parte din Noul Legământ.

Dar ai fii surprins dacă ți-aș fii spus că acest lucru nu este adevărat? Iată o listă de 10 Motive pentru care restricțiile alimentare din Vechiul Testament sunt valabile și Astăzi

 

Carnea necurată este Toxică

Conform unor concordanțe puternice ale Bibliei, cuvântul evreiesc טָמֵא [taw-may]  –  din care este tradus cuvântul „necurat” din Leviticul 11:4  –  înseamnă stricat, spurcat sau poluat. În alte cuvinte, carnea considerată necurată, conform Bibliei, este toxică.

Apropo, pentru o listă de animale pe care Biblia le consideră curate și necurate, te rog citește Leviticul 11 sau Deuteronom 14.

De fapt, în Deuteronom 14, înainte să listeze animalele curate și necurate, spune așa:

„Să nu mănânci niciun lucru urâcios.”

Deuteronom 14:3

Ceva urâcios este ceva ce Dumnezeu urăște. În alte cuvinte, Dumnezeu urâște atunci când lumea mănâncă carne necurată; iar acest lucru este pentru că acea carne este toxică, ne face bolnavi și ne limitează utilitatea noastră pentru planul lui Dumnezeu pentru noi.

Unul din animalele pe care Biblia îl identifică a fii necurat, este porcul. Acesta fiind fără îndoială este unul din animalele cele mai nesănătoase pe care le putem mânca. Spre exemplu: cârnații, șunca sau carnea măcinată sunt bogate în colesterol și grăsimi saturate ceea ce ridică șansele unui infarct.

Porcul este de asemenea foarte toxic. Unul din motive ar fii că porcii sunt animale care caută prin murdărie, mâncând cam orice pot găsi: gândaci, insecte, orice alte resturi pe care le pot găsi pe jos, fecalele proprii, carcasele animalelor moarte.

Porcii digeră tot ce mănâncă destul de repede, până la 4 ore. În timpul procesului digestiv animalele și omul, elimină toxinele în exces precum și alte componente ale mâncării care ar putea fii periculoase pentru sănătatea corpului. Dar pentru că sistemul digestiv al porcului funcționează mai degrabă pe viteză, multe din aceste toxine rămân în sistemul lor pentru a fii stocate mai mult decât necesar în țesutul gras iar apoi aceștia ajung pe mesele noastre.

O altă problemă este că porcii nu au glandele sudoripare care sunt un instrument prin care corpul scapă de toxine. Această instrument lipsă, lasă mai multe toxine în corpul animalului. Deci nu cred că mai este necesar să vă spun că mâncând porcul, introduceți acele toxine în corpul Dvs.

Porcii cară de asemenea o varietate de paraziți în carnea lor. Unii din acei paraziți sunt greu de eliminat, chiar și prin gătire. Acesta este motivul pentru care sunt multe avertismente lansate pentru a evita mâncarea de porc negătită.

Trichineloza

Unul din aceste riscuri ar fii trichineloza. Aceasta este o infecție care apare la om după mâncarea cărnii de porc negătită sau în sânge deoarece această carne conține larva viermelui Trichinela. Acest vierme microscopic se fixează pe mușchi și infectând corpul, pot apărea mii. Simptomele cele mai comune ale trichinelozei sunt greață, vomitături, dureri de cap, febră, ochi umflați, dureri de mușchi și probleme la inimă. Partea proastă este că acest vierme poate trăi în corpul uman pentru mai mulți ani.

Deci atunci când Dumnezeu ne-a spus că porcii sau alte animale sunt necurate, El a știut despre ce vorbește. Nu sunt bune pentru alimentația omului. Slujesc un scop, dar acest scop nu este spre a fii mâncați de om ci să curețe resturile de pe Pământ. Sunt animale coș-de-gunoi.

 

Urmașii lui Dumnezeu nu au mâncat nicio mâncare necurată înainte de Potop

Dieta originală primită de om de la Creator a fost o dietă vegetariană.

„Şi Dumnezeu a zis: „Iată că v-am dat orice iarbă care face sămânţă şi care este pe faţa întregului pământ şi orice pom care are în el rod cu sămânţă: aceasta să fie hrana voastră. Iar tuturor fiarelor pământului, tuturor păsărilor cerului şi tuturor vietăţilor care se mişcă pe pământ, care au în ele o suflare de viaţă, le-am dat ca hrană toată iarba verde.” Şi aşa a fost.”

Geneza 1:29-30

Aceasta a fost mai degrabă o dietă bazată pe fructe deoarece acestea sunt purtătoare de semințe, iar vegetalele sunt restul plantelor precum: rădăcini, frunze și tulpini.

După căderea în păcat, Dumnezeu a adăugat vegetalele la dieta omului. Vorbind despre Pământ, citim:

„spini şi pălămidă să-ţi dea şi să mănânci iarba de pe câmp.”

Geneza 3:18

Aparent, după căderea în păcat și după ce Adam și Eva au fost alungați din cer, ei au trebuit să adauge vegetalele la dieta lor astfel încât să suplinească lipsurile create din separarea de bunătățile din grădina Eden. În plus, conform Bibliei, Dumnezeu nu le-a permis urmașilor Lui să mănânce carne decât după Potop. După ce Noe a ieșit din coarbie, la sfârșitul Potopului, Dumnezeu i-a spus:

„Tot ce se mişcă şi are viaţă să vă slujească de hrană; toate acestea vi le dau, ca şi iarba verde.”

Geneza 9:3

Cu toate astea dacă mergem câteva capitole în urmă descoperim că se referea la animalele curate. Geneza 7:2 arată clar ca diferența dintre animalele curate și necurate exista deja. Iar Dumnezeu i-a poruncit lui Noe să ia mai multe animale curate decât necurate pe corabie.

„Ia cu tine câte şapte perechi din toate dobitoacele curate, câte o parte bărbătească şi câte o parte femeiască; o pereche din dobitoacele care nu sunt curate, câte o parte bărbătească şi câte o parte femeiască,”

Geneza 7:2

Animalele curate care au fost luate în plus au fost luate pentru a fii mâncate sau sacrificate, pentru că dacă ar fii început să mănânce animalele necurate, ei ar fii murit repede. (din lipsă de animale îndestulătoare, deoarece au fost fost luate decât câte o pereche). Animalele necurate au urcat pe corabie în perechi de 2: parte bărbătească și parte femeiască. Deci dacă ei ar fii sacrificat unul din ei(partea bărbătească sau femeiască), acea rasă de animale s-ar fii oprit acolo.

Este foarte important să înțelegem de ce Dumnezeu i-a permis lui Noe să mănânce animalele curate după Potop.

Unul din motive ar fii că majoritatea vegetației a fost distrusă de apele potopului, deci nu existau plante disponibile pentru mâncat. Iar dacă vă aduceți aminte, Noe și familia lui au fost pe corabie o perioadă destul de lungă de timp. Mulți erudiți spun că ar fii vorba de aproape 1 an de la începutul potopului până în momentul în care Noe a coborât din corabie. Iar când Noe a trimis porumbelul, acesta s-a întors doar cu o crenguță de măslin ceea ce este un semn destul de bun că în acel moment mai era destul de puțină vegetație pe pământ. De aceea se pare că Dumnezeu s-a îngrijit de Noe și familia lui și le-a permis să mănânce din animalele pe care le aveau.

Există o lecție aici pentru noi. Chiar dacă Dumnezeu ne permite să mâncăm carne curată, mâncarea din carne este inferioară mâncării din vegetale. O alimentație pe bază de plante – vegetariană sau vegană – este cea mai bună alimentație pentru sănătate și nutriție. Iar dacă avem acees la fructe, vegetale, boabe, nuci și leguminoase, nu există niciun motiv plauzibil pentru care am consuma carne.

 

Isus și nici apostolii nu au mâncat vreodată ceva necurat

Ai putea fii surprins, dar nu este nicio dovadă în Noul Testament despre orice creștin că ar fii mâncat orice mâncare necurată. Isus nu a mâncat niciodata nicio carne necurată, iar El este exemplul nostru suprem. Totuși nici apostolii lui Isus nu au mâncat nici ei, nicio carne necurată.

Petru si animalele din viziune

Nici măcar Petru care a avut viziunea din Faptele Apostolilor cap. 10 când a văzut coborând din cer ca o față de masă plină cu animale necurate, și îi poruncise Dumnezeu să le mănânce, el a refuzat să le mănânce de 3 ori. Acest lucru arată că există o altă înțelegere a acelei viziuni.

 

Pe Noul Pământ nu se va mânca nimic necurat

Nu numai că nu vom mânca nimic necurat în Paradisul restaurat, toți vor fii vegetarieni, pentru că nu va mai exista moarte. Prin urmare, nu vom mai ucide animale pentru a le transforma în mâncare.

„El va şterge orice lacrimă din ochii lor. Şi moartea nu va mai fi. Nu va mai fi nici tânguire, nici ţipăt, nici durere, pentru că lucrurile dintâi au trecut.””

Apocalipsa 21:4

Animalele vor fii vegetariene de asemenea.

„Lupul şi mielul vor paşte împreună, leul va mânca paie ca boul şi şarpele se va hrăni cu ţărână. Niciun rău, nicio vătămare nu se va face pe tot muntele Meu cel sfânt”, zice Domnul.”

Isaia 65:25

Totul va fii restaurat precum era înainte în grădina Eden. Plantele vor fii mâncarea noastră, iar omul și animalele vor co-exista în armonie perfectă.

 

Creștinii sunt responsabili pentru sănătatea lor

Contrar credinței populare, creștinii care cred doar în Noul Testament sunt obligați să trăiască o viață sănătoasă.

„Preaiubitule, doresc ca toate lucrurile tale să-ţi meargă bine şi sănătatea ta să sporească tot aşa cum sporeşte sufletul tău.”

3 Ioan vers. 2

Îi pasă lui Dumnezeu de ce mâncăm sau bem noi?

„Deci, fie că mâncaţi, fie că beţi, fie că faceţi altceva, să faceţi totul pentru slava lui Dumnezeu.”

1 Corinteni 10:31

Acest verset îmi spune mie că dacă există o modalitate prin care mâncând sau bând să Îi aducem slavă lui Dumnezeu,  atunci există și o altă modalitate prin care Îi aducem dezonoare prin mâncarea și băutura pe care o bem. Și când mâncăm alimente necurate, sau bem alcool, cofeină sau alte substanțe care ne afectează sănătatea, acestea Îl dezonorează pe Dumnezeu.

 

Cei care mănâncă carne necurată nu o vor ajunge în Ceruri

Vorbind despre cea de-a doua venire a lui Isus, Isaia 66:15-17 spune:

„„Căci iată, Domnul vine într-un foc şi carele Lui sunt ca un vârtej; Îşi preface mânia într-un jăratic şi ameninţările în flăcări de foc. Căci cu foc Îşi aduce Domnul la îndeplinire judecăţile şi cu sabia Lui pedepseşte pe oricine, şi cei ucişi de Domnul vor fi mulţi la număr. Cei ce se sfinţesc şi se curăţesc în grădini, mergând unul câte unul, în mijlocul celor ce mănâncă şi carne de porc, şi şoareci, şi alte lucruri urâcioase, toţi aceia vor pieri”, zice Domnul.”

Isaia 66:15-17

Mai mult, vorbind despre corpurile noastre, 1 Corinteni 3:16-17 spune:

„Nu ştiţi că voi sunteţi Templul lui Dumnezeu şi că Duhul lui Dumnezeu locuieşte în voi? Dacă nimiceşte cineva Templul lui Dumnezeu, pe acela îl va nimici Dumnezeu, căci Templul lui Dumnezeu este sfânt, şi aşa sunteţi voi.”

1 Corinteni 3:16-17

„Să nu vă faceţi urâcioşi prin toate aceste târâtoare care se târăsc; să nu vă faceţi necuraţi prin ele, să nu vă spurcaţi prin ele. Căci Eu sunt Domnul, Dumnezeul vostru. Voi să vă sfinţiţi şi fiţi sfinţi, căci Eu sunt sfânt; să nu vă faceţi necuraţi prin toate aceste târâtoare care se târăsc pe pământ.”

Leviticul 11:43-44

 

Noul Testament susține eliminarea Animalele Necurate din alimentație

Mulți susțin că restricțiile alimentare menționate în Vechiul Testament au fost eliminate de Noul Testament și nu mai fac parte din Noul Legământ. Dar asta nu putea fi mai departe de adevăr. Haideți să analizăm versetele pe care unii le folosesc pentru a justifica mâncarea animalelor necurate.

 

Argumentul Marcu 7

„Afară din om nu este nimic care, intrând în el, să-l poată spurca, dar ce iese din om, aceea-l spurcă.”

Marcu 7:15

Mulți presupun că prin acest verset Isus a curățit toată carnea necurată astfel încât să o putem mânca acum. Dar dacă citiți contextul pasajului, nu dă nicio indicație în această direcție. Haideți să luăm primele 4 versete spre exemplu:

„Fariseii şi câţiva cărturari veniţi din Ierusalim s-au adunat la Isus. Ei au văzut pe unii din ucenicii Lui prânzind cu mâinile necurate, adică nespălate. Fariseii, însă, şi toţi iudeii nu mănâncă fără să-şi spele cu mare băgare de seamă mâinile, după datina bătrânilor. Şi, când se întorc din piaţă, nu mănâncă decât după ce s-au scăldat. Sunt multe alte obiceiuri pe care au apucat ei să le ţină, precum spălarea paharelor, a urcioarelor, a căldărilor şi a paturilor.”

Marcu 7:1-4

Aceste versete indică faptul că toată ideea din capitolul 7 nu este despre mâncarea animalelor necurate ci despre mâncatul cu mâinile necurate, adică nespălate care era o tradiție a fariseilor înainte să mănânce pâine.

Un alt verset care poate fii confuz pentru alții este:

„El le-a zis: „Şi voi sunteţi aşa de nepricepuţi? Nu înţelegeţi că nimic din ce intră în om de afară nu-l poate spurca? Fiindcă nu intră în inima lui, ci în pântece, şi apoi este dat afară, în hazna?” A zis astfel, făcând toate bucatele curate.”

Marcu 7:18-19

Dar din nou, acest lucru nu are nimic de-a face cu animalele necurate din Vechiul Testament pentru că ele oricum nu erau considerate mâncare de iudeii din perioada aceea(în care a trăit Isus). Erau interzise înspre a fi mâncate. Această întregă dezbatere era despre mâncarea pâinii fără a participa la ceremonia fariseilor de a se spăla pe mâini. Iar adevăratul scop al schimbării lui Isus față de farisei era să îi condamne pentri ipocrizia lor, de aceea versetul 6-11 spune:

„Isus le-a răspuns: „Făţarnicilor, bine a prorocit Isaia despre voi, după cum este scris: ‘Norodul acesta Mă cinsteşte cu buzele, dar inima lui este departe de Mine. Degeaba Mă cinstesc ei, dând învăţături care nu sunt decât nişte porunci omeneşti.’ Voi lăsaţi porunca lui Dumnezeu şi ţineţi datina aşezată de oameni, precum spălarea urcioarelor şi a paharelor, şi faceţi multe alte lucruri de acestea.” El le-a mai zis: „Aţi desfiinţat frumos porunca lui Dumnezeu ca să ţineţi datina voastră. Căci Moise a zis: ‘Să cinsteşti pe tatăl tău şi pe mama ta’ şi: ‘Cine va grăi de rău pe tatăl său sau pe mama sa să fie pedepsit cu moartea.’ Voi, dimpotrivă, ziceţi: ‘Dacă un om va spune tatălui său sau mamei sale: «Ori cu ce te-aş putea ajuta este Corban», adică dat lui Dumnezeu, face bine’;”

Marcu 7:6-11

Cea de-a cincea Poruncă, din Exod 20:12 îi învață pe oamenii lui Dumnezeu să își cinstească Tatăl și Mama. Dar fariseii au negat acea Poruncă, învățând că donarea banilor către Templu este mai presus decât a-ți ajuta părinții. Pentru orice scop pentru care erau folosiți banii pentru ajutorarea părinților bătrâni, dacă erau dedicați trezoreriei Templului, copii erau scutiți de responsabilitatea de a-și ajuta părinții. Fariseii se foloseau de aceste daruri care se considerau legitime, să se îmbogățească. Iar făcând acest lucru ei anulau Legea lui Dumnezeu.

 

Argumentul Faptele Apostolilor 10

În Faptele Apostolilor 10, Cornelius, un centurion roman, care se temea de Dumnezeu a primit o viziune în care era instruit să ia niște oameni și să îl întâlnească pe Petru, pentru ca Petru să le predice Evanghelia lor. Când au ajuns la locația lui Petru a doua zi, Petru se ruga pe acoperișul casei când a primit și el o viziune unde a văzut tot felul de animale necurate, coborând din ceruri, împăturite ca într-o față de masă.

„Şi un glas i-a zis: „Petre, scoală-te, taie şi mănâncă.” „Nicidecum, Doamne”, a răspuns Petru. „Căci niciodată n-am mâncat ceva spurcat sau necurat.” Şi glasul i-a zis iarăşi a doua oară: „Ce a curăţit Dumnezeu, să nu numeşti spurcat.” Lucrul acesta s-a făcut de trei ori, şi îndată după aceea, vasul a fost ridicat iarăşi la cer.”

Faptele Apostolilor 10:13-16

Unii creștini au concluzionat că Dumnezeu a curățit toate animalele necurate și le-a făcut curate. Dar putem exclude această posibilitate pentru că Biblia ne dă și explicația aceastei viziuni. Petru a spus în versetul 28:

„„Ştiţi”, le-a zis el, „că nu este îngăduit de Lege unui iudeu să se însoţească împreună cu unul de alt neam sau să vină la el, dar Dumnezeu mi-a arătat să nu numesc pe niciun om spurcat sau necurat.”

Faptele Apostolilor 10:28

Aici clar este specificat că nu este vorba de animale necurate ci de „om spurcat sau necurat”. Iudeii aveau prejudecăți față de gentili(ne-evrei) și se disociau de ei. Iar Dumnezeu a vrut să îi arate lui Petru că aceste prejudecăți nu erau justificate. Pentru că tocmai veniseră 3 gentili să îl viziteze pe Petru pentru a auzi Evanghelia predicată lor. Dumnezeu i-a dat viziunea cu animalele necurate de 3 ori, ca simbol pentru cei 3 gentili veniți la el. Petru nu ar fi avut nicio problemă în a-i alunga pe acei gentili dacă Dumnezeu nu i-ar fii dat acea viziune prin care să îi explice că „Ce a curăţit Dumnezeu, să nu numeşti spurcat.” Și asta pentru că Dumnezeu i-a curățit inima lui Cornelius și asociații lui în pregătirea lor spre a primi evanghelia mântuitoare.

După acel moment, Evanghelia a început fii predicată și altor popoare nu numai Evreilor. Petru de asemenea a spus:

„…„În adevăr, văd că Dumnezeu nu este părtinitor, ci că, în orice neam, cine se teme de El şi lucrează neprihănire este primit de El.”

Faptele Apostolilor 10:34-35

Alt element pe care îl putem menționa despre acest pasaj ar fii că Petru, în versetul 14 spune că „n-am mâncat ceva spurcat sau necurat”. Țineți în minte că acest eveniment avea loc după încheierea misiunii lui Isus pe pământ, când Petru încă ținea restricțiile Vechiului Testament cu privire la alimentație(despre animalele curate și necurate). Însemnând că el nu a văzut nimic din slujirea lui Isus care să fii făcut carnea necurată, curată.

Aceasta este doar o dovadă suplimentară că Marcu 7 nu are nimic de-a face cu animalele necurate din Vechiul Testament. Mai mult, atunci când Dumnezeu i-a poruncit lui Petru să ucidă acele animale necurate și să le mănânce în Faptele Apostolilor 10:17 spune că „Petru nu ştia ce să creadă despre înţelesul vedeniei pe care o avusese.” Ceea ce spune că el știa că această viziune sigur nu are nicio legătură cu animalele necurate, ci ar trebui să aibe o altă însemnătate acea viziune. Și asta pentru că Petru știa că legea animalelor(curate și necurate) era de neschimbat.

 

Argumentul 1 Timotei 4

Un alt text Biblic care este folosit la argumentarea că începând cu Noul Testament, nu mai este necesar să ascultăm de legea animalelor necurate din Vechiul Testament este 1 Timotei 4:4-5

„Căci orice făptură a lui Dumnezeu este bună şi nimic nu este de lepădat, dacă se ia cu mulţumiri; pentru că este sfinţit prin Cuvântul lui Dumnezeu şi prin rugăciune.”

1 Timotei 4:4-5

Mulți creștin înțeleg prin acest verset că atâta timp cât te rogi înainte să mănânci pentru orice mâncare, aceea devine o mâncare curată. Dar ei omit faptul că trebuie să fie și „sfințită de Cuvântul lui Dumnezeu” de asemenea, nu doar prin rugăciune.

Prin urmare, orice creatură care este sfințită de Cuvântul lui Dumnezeu și rugăciune este bună de mâncat.

Cuvântul „sfințit” înseamnă „pus deoparte„. Și sunt doar 2 Capitole din Biblie care ne spun despre ce mâncare este pusă deoparte pentru alimentație. Iar acele Capitole sunt Levitic 11 și Deuteronom 14 care ne spune să mâncăm doar animalele curate.

Isus nu a renunțat la restricția împotriva mâncării animalelor necurate. Acest lucru nu face parte din Noul Legământ. Dumnezeu ne-a dat reguli cu privire la ce este acceptabil pentru mâncare. Nu să ne limiteze fericirea ci pentru că El știe deja ce este cel mai bine pentru sănătatea noastră.

Citește și

Cele mai importante Reguli de Sănătate lăsate de Dumnezeu

Iar dacă mâncăm alimente care sunt nesănătoase, acestea ne pot îmbolnăvi, obosi și limita utilitatea noastră în scopul misiunii pe care Dumnezeu o are cu noi pe acest pământ. Tu ce crezi, este ok să mâncăm animalele pe care Biblia le declară necurate? Lasă comentariul tău mai jos!

Iată de ce Biblia este mai importantă decât ai crezut

Iată de ce Biblia este mai importantă decât ai crezut

Copiii lui Dumnezeu sunt îndrumaţi către studiul Bibliei ca apărare împotriva influenţei învăţătorilor falşi şi a puterii amăgitoare a spiritelor întunericului. Satana foloseşte toate mijloacele posibile pentru a-i împiedica pe oameni să cunoască Biblia,

2 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.